Nieuwe regelgeving omtrent de (kamer)steigers

In december 2021 is er een nieuwe regelgeving omtrent het werken met rolsteigers aangenomen, namelijk de NEN-EN 1004-1. De NEN-EN 1004-1 is de Europese norm voor rolsteigers. De vernieuwde regelgeving is, in tegenstelling tot voorheen, ook van toepassing op rolsteigers met een vloerhoogte onder de 2,5 meter. Hierdoor vallen ook de kleinere rolsteigers, zoals de kamersteiger, onder deze norm.

Kamersteiger

Alle kamersteigers dienen vanaf heden te beschikken over o.a. uitzetpoten aan 4 zijdes van de steiger. Bij een platformhoogte tot 1 meter dienen er aan 4 zijdes heupleuningen gemonteerd te worden en aan 3 zijdes knieleuningen. Vanaf een platformhoogte van 1 meter dient er aan 4 zijdes zowel een heup als knieleuning te worden aangebracht. Tevens dient er vanaf een platformhoogte vanaf 1 meter gebruik gemaakt te worden van kantplanken en dient de steiger van binnenuit betreden te worden.

Rolsteigers

De belangrijkste wijziging voor de rolsteigers is dat vanaf heden ook bij platformhoogtes onder de 2,5 meter gebruik gemaakt dient te worden van uitzetpoten. De onderstaande link bevat de bedrijfstaknormering die werkgevers en werknemers hebben geformuleerd om het werken met rolsteigers zo veilig mogelijk te maken.

Bekijk hier de PDF: Bedrijfstaknormering

actueel

Lees hier verder: